Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, İşadamı Kasadolu’nun Aydın’lar hakkında inceleme başlattı.
Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, İstanbul’da görevli Adalet Başmüfettişi Ahmet Aydın ve İstanbul Barosu’na kayıtlı avukat eşi Sıdıka Aydın hakkında, “Sıdıka Aydın ile ortaklarının girdiği davaların hakimlerinin, başmüfettiş eşi tarafından denetlenerek hakimlerin baskı altında tutulduğu ve istenilen yönde kararlar çıkartılmaya çalışıldığı” yönündeki şikâyet üzerine inceleme başlattı.
Bakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı’na Doğan Kasadolu isimli işadamı tarafından verilen şikâyet dilekçesinde Adalet Başmüfettişi Ahmet Aydın ile eşi Sıdıka Aydın’ın görevlerini kötüye kullandıkları ve adalet duygusunu rencide ettikleri belirtildi. Dilekçede özellikle Sıdıka Aydın’ın İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Korkmaz Yiğit’i savunurken Ahmet Aydın’ın da davanın hakimini denetlediği ve 2005 yılında sicilini doldurduğu belirtildi. Ayrıca Başmüfettiş Aydın’ın, eşi 1997 yılında Şişli Adliyesi’nde Ferro şirketinin davalarını takip ederken de Şişli Adliyesi’nde teftiş yaptığı anlatıldı. Şikayet dilekçesinde, Başmüfettiş eşi Av. Aslı Sıdıka Aydın’ın Korkmaz Yiğit’i savunurken aynı dönemde Başmüfettiş Ahmet Aydın’ın da aynı mahkemeyi denetlemekte olmasının mahkeme hakiminin kendisini baskı altında hissetmesine sebep olacağına dikkat çekildi.
AVUKAT EŞ, ADLİYE SERVİSİNİ KULLANIYOR
Dilekçede, ilginç ayrıntılara da yer verildi. Ataköy’deki Adliye lojmanında ikamet ettikleri ve her gün adliye servisi ile evlerinin önünden alındığı belirtilen Ahmet Aydın ve eşi Sıdıka Aydın’ın bu davranışlarının da etik olmadığı, bir avukatın adliye servisine binmesinin ve her gün hakim ve savcılarla yüzgöz olmasının kendisini imtiyazlı avukat olarak göstermesine sebep olacağına işaret edildi. Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, şikâyet üzerine 2 başmüfettiş görevlendirerek inceleme başlatırken, soruşturma kapsamında aralarında başsavcı ve adalet komisyonu başkanının da bulunduğu 10’u aşkın hakim ve savcının ifadesine başvuruldu.
EŞİNİN DAVASINA BAKAN HAKİMİN HAL KAĞIDINI DOLDURMAK DOĞRU MU
Bu inceleme sonucunda müfettiş Ahmet Aydın’ın kusurlu olduğuna dair somut delil bulunamadığı ve soruşturmaya geçilmesine yer olmadığına karar verildi. Teftiş Kurulu’ndan Doğan Kasadolu’ya gönderilen yazıda iddiaların soyut mesnetsiz ve şüpheleye dayalı olduğu, adı geçen kişinin böyle bir kanaat oluşmasına sebebiyet verecek tavır sergilemediği belirtildi. Teftiş Kurulu yazında hakim ve savcıların eşlerinin avukat olmasında herhangi bir mani olmadığı avukatların hakim ve savcılarla aynı lojmanda bulunmalarına engel kural olmadığı, lojman komşuları adalet görevlileri ile aralarındaki ilişkinin komşuluk ilişkisinden öteye geçmediği kaydedildi.
İşadamı Kasadolu yanlış anlaşıldığını belirterek karara itiraz etti. İtirazda, Başmüfettiş Ahmet Aydın’ın eşi Avukat Sıdıka Aydın’ın dava takip ettiği mahkeme ve savcılıkları denetlemekte olup hakimlere ve savcılara tezkiye isimli hal kağıdı doldurması ve soruşturmalar sonucunda görüş bildiriyor olması dolayısıyla da hakim ve cumhuriyet savcısının kendisini denetleyen başmüfettiş eşine karşı mesleki açıdan ilgisiz ve duyarsız kalamayacağı nedeniyle İstanbul adliyelerinde görevlendirilmemesi, İstanbul dışına tayin edilmesi talep edildi. Fakat bu itirazda teftiş kurulunun ilk kararını değiştirmedi.
TBMM’YA TAŞINDI
İşadamı Doğam Kasadolu bu kez TBMM’deki 548 milletvekiline birer dosya göndererek konu ile ilgili yasal boşluk olduğu ve Adalet Bakanlığı Müfettişleri ile avukat eşlerinin aynı bölgede görev yapmalarının engellenmesi için yasa çıkarılmasını istedi. 548 vekile ulaşan dilekçede, “Kendisini denetleyen bir başmüfettişin avukat olan eşinin kendi mahkemesinde görülmekte olan davasında hakimin tarafsızlığını yitireceği, baskı altında kalacağı ve kararını oluştururken bu baskının etkisinden kurtulamayacağı kuşkusuzdur. Bu durum genel hukuk çerçevesinde hakimin bağımsızlığı ve tarafsızlığı ilkesi ile de kesinlikle bağdaşmaz” ifadeleri kullanıldı.